Minkä takia olemme valinneet Ahjo Training Centerillä harjoiteltaviksi lajeiksi brasilialaisen ju-jutsun (bjj), judon, lukkopainin, thai-nyrkkeilyn ja vapaaottelun?

Päätavoitteenamme oli luoda harjoittelupaikka, jossa pystyy tutustumaan erilaisiin lajeihin helposti ja löytämään valikoimasta itselleen mieluisimman kamppailumuodon, tai harjoittelemaan useita kamppailun osa-alueita samanaikaisesti. Halusimme käytännön läheisiä lajeja, joissa jokaisessa lajissa on myös mahdollista kilpailla ja testata omia rajojaan.

Brasilialaisessa ju-jutsussa oppii liikkumaan sulavasti matossa positiosta toiseen tai käsilukosta kuristukseen. Judoharjoituksissa kehittyvät monipuoliset heitot, otetaistelu ja vahva tasapaino. Lukkopainissa yhdistyvät perinteinen paini ja erilaiset lopetusliikkeet matossa. Thainyrkkeilyssä opetellaan vaativaa pystyottelua, johon sisältyvät myös kyynärpää- ja polvi-iskut. Vapaaottelussa yhdistyvät monen eri lajin taidot lyönneistä ja potkuista alasvienteihin sekä matto-ottelun hallinta. Haluamme tarjota harjoittelijoille kokonaisvaltaisen mahdollisuuden kehittää osaamistaan.

Meidän kamppailuhistorian vaikutus lajivalintoihin

Pitää palata ajassa taaksepäin 1990-luvun alkuun, jotta saa laajemman perustelun kyseisille lajeille. Silloin harjoittelimme judoa. Noin kaksi kolmas osaa harjoituksista käytettiin pystytekniikoiden harjoitteluun. Yksi kolmas osa harjoituksista painottui mattotekniikoiden harjoitteluun eli ne-wazaan. Silloin ei mattoharjoittelua muissa lajeissa paljon ollut. Välillä kaveritkin kävivät salilla ihmettelemässä meidän matossa pyörimistä. Siihen aikaan ”kovimpia” lajeja olivat potkunyrkkeily (full contact) ja erilaiset karaten täyskontakti muodot.

Videolla lyhyt judonäytös

Kamppailulajeihin liittyvissä keskusteluissa ajauduttiin usein aiheeseen mikä on tehokkain laji. Vuonna 1993 järjestettiin UFC 1 otteluilta, joka tarjosi tähän vastauksia. Aikaisemmin ei ollut otteluita, jonka säännöt olisivat mahdollistaneet eri lajien välistä kamppailua. Monelle kamppailulajin harrastajalle tämä käynnisti ison muutoksen. Vapaaottelu ja siihen vahvasti liittyvät lajit bjj ja lukkopaini alkoivat kasvaa räjähdysmäisesti.

Vuonna 1998 Turussa järjestettiin Suomen ensimmäinen vapaaotteluilta FinnFight 1. Harjoittelimme edelleen judoa Eerontien salilla Keravalla, mutta seurasimme aktiivisesti vapaaottelun kehitystä. Alkuvaiheessa ensimmäiset UFC-illat ilmestyivät VHS-nauhoina videovuokraamoon, ei ollut nettilähetyksiä ja latauksia.

Olimme keskustelleet paljon lajien muutoksista ja Tomi päätti osallistua ensimmäiseen vapaaotteluunsa vuonna 2000. Kyseessä oli Järvenpään Kehäkarhujen järjestämä otteluilta. Tomi hävisi avausottelunsa Kimmo Kurville, joka oteltiin ”Ultimate Fighting” -säännöillä. Otteluiltoja alkoi tulla lisää Suomessa. Fight Festival 3:ssa järjestettiin yksi vapaaottelu vale tudo säännöillä vuonna 2001, jonka voitti Mikko Rupponen. Vuonna 2002 Tomi osallistui Fight Festival 5 otteluiltaan, jossa hän voitti venäjän Red Devil Teamin edustajan Dmitry Levinin. Fight Festival 7:ssä Tomi voitti vapaaottelun (Shootfight –säännöillä) Suomenmestaruuden kukistaessaan Atte Backmanin.

Osallistuimme BJJ:n ensimmäisiin SM-kilpailuihin vuonna 2001, jotka järjestettiin Espoossa. Tomi voitti Suomenmestaruuden sarjassa -91kg. Kävimme myös ottelemassa lukkopainikilpailuissa, joita pidettiin Kaapelitehtaalla ja Kupittaan urheiluhallissa. Tomin parhaita saavutuksia lukkopainissa ovat SM- ja Finnish Open 2.

2000-luvun alun kilpailujen jälkeen Tomi panosti kaiken judoon ja kilpaili sekä leireili aktiivisesti ympäri maailmaa vuoteen 2008 asti, jolloin Tomi lopetti varsinaisen kilpauran. Tomin parhaimmat saavutukset judossa ovat Suomenmestaruus, opiskelijoiden MM 9 (Suwon), 2 x EM-edustus, World Cup 7 (Tallinna), Super World Cup 9 (Rotterdam), 2 x CSIT World Games 1. Ilarin parhaimpiin judosaavutuksiin lukeutuu Ne-waza(matto-ottelu) SM hopea. Ilari jatkoi jatkoi aktiivisesti harjoittelua ja paneutui valmennustoimintaan sekä judoseuran luotsaamiseen.

2010-luvulla Ilarin harjoittelu painottui enemmän BJJ:n puolelle. Harjoittelun ohessa Ilari voitti Copa Nova Championship –kilpailun 16 otteluvoitolla. Kilpailu järjestettiin Virginiassa, Yhdysvalloissa. Vapaaottelussa Ilarilla on kaksi oteltua amatööriottelua recordilla 1-1-0.

Olemme otelleet brasilialaisessa ju-jutsussa, judossa, lukkopainissa ja vapaaottelussa. Joten nämä lajit tuntuivat erittäin luontaisilta ottaa oman salimme lajivalikoimaan. Tämän lisäksi oli selvää, että tarvitsemme myös monipuolisen pystylajin ja siihen valitsimme thai-nyrkkeilyn, jota Ilari on harjoitellut muutaman vuoden.

Tomi on pyörittänyt myös aamutreenejä sunnuntaisin Keravalla usean vuoden ajan. Aluksi ne olivat oheisharjoituksia judon rinnalla kesäaikana. Ajan myötä harjoitukset saivat suosiota enemmän ja niitä järjestettiin läpi vuoden. Harjoitukset painottuivat lukkopainin ja vapaaottelun puolelle. Aamutreeneissä syntyi usein keskustelua, että olisi halukkuutta harjoitella useammin. Silloin totesimme, että ei ole tiloja eikä aikoja. Sunnuntain treeniporukka on tukenut meitä saliprojektissamme ja nyt onneksi asiat ovat menneet eteenpäin.

Ahjo Training Center

Valitsemamme lajit sopivat helposti yhteiseen teemaan urheilukamppailu. Vahva taustamme judosta on synnyttänyt urheilukamppailuun liittyvän ajatusmaailman. Haluamme lajien ja niihin liittyvien tekniikoiden olevan realistia ja toimivia.

15 valmentajaa / ohjaajaa pitää huolen, että Ahjo Training Centerissä on helppo löytää yhden katon alta itselleen sopiva harjoittelumuoto kamppailulajien maailmasta. Tunteja löytyy junioreista aikuisiin ja kuntoilijoista kilpailijoihin.